Wat is CODE 95?

Veiligheid werken, ook op de weg.

Rijd jij beroepsmatig? Dan is het natuurlijk belangrijk om op tijd je CODE 95 certificering te halen. Eduq Opleidingen heeft een breed aanbod waarmee je nascholingsuren kan registreren. Van een BHV-cursus tot veilig rijden in een heftruck, én van Het Nieuwe Rijden tot VCA Basis. Maar wat is nou eigenlijk precies CODE 95. In dit blog lees je meer.

Wat is CODE 95 nu precies?

CODE 95 is kort gezegd een code op het rijbewijs van de chauffeur die aangeeft dat hij of zij vakbekwaam is. Na het behalen van het vrachtwagen rijbewijs is de basiskwalificatie 5 jaar geldig. Gedurende die 5 jaar moet een chauffeur 35 uur aan nascholing volgen. Met de registratie van dit aantal nascholingsuren kan de kwalificatie weer met 5 jaar verlengd worden.

Voor wie is CODE 95 bedoeld?

CODE 95 is bedoeld voor iedereen met een C, C1 en/of D, D1 of E-rijbewijs. Of dit voor werk of privé is, maakt niet uit. Op de website van het CBR kun je gemakkelijk checken hoeveel nascholingsuren er al op je naam staan geregistreerd. Inloggen doe je eenvoudig met je DigiD. Deze inzage is persoonlijk en alleen voor jou bedoeld, je werkgever heeft hier dan ook geen toegang toe.

Wat gebeurt er als er geen CODE95 op mijn rijbewijs staat?

Wanneer je besluit te rijden zonder deze code op je rijbewijs, overtreed je de wet. Je verzekering zal eventuele schade niet langer dekken. Daarnaast mag je ook absoluut niet verder rijden zonder geldig rijbewijs. Ook kan je een boete krijgen van 900 euro. Dit alles had makkelijk voorkomen kunnen worden met een geldig rijbewijs. Ook als je aan kunt tonen dat je wel 35 uur nascholing hebt gevolgd, maar de code niet zichtbaar op je rijbewijs staat, zal de controleur dit niet als geldig accepteren.

Hoe krijg je de CODE95 op je rijbewijs?

Heb je wel de 35 uur nascholing gevolgd maar weet je niet hoe je de code op je rijbewijs krijgt? Het makkelijkst is om je rijbewijs te laten verlengen of vernieuwen. Bij vernieuwing blijft de geldigheidsduur van je rijbewijs gelijk. Hiervoor is dan ook geen nieuwe medische keuring nodig. Deze keuring is wel noodzakelijk wanneer je kiest voor een verlenging van je rijbewijs. Houd er daarbij rekening mee dat het aanvragen van een medische keuring veel tijd kan vergen. Ook de de aanvraag van een rijbewijs neemt wat tijd in beslag, je moet rekenen om minstens vijf werkdagen.

Welke vrijstellingen gelden er voor CODE 95?

Het kan voorkomen dat een C- of D-rijbewijshouder gebruik kan maken van één van de CODE 95 vrijstellingen. Dit moet je dan wel aan kunnen tonen met je administratie. Je kan in aanmerking komen voor een vrijstelling wanneer je een voertuig bestuurt dat maximaal 45 kilometer per uur gaat. Daarnaast zijn er ook vrijstellingen voor voertuigen die in gebruik zijn door strijdkrachten. Denk hierbij aan burgerbescherming, de brandweer of handhaving van de openbare orde.

Voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen of die ingezet worden voor het behalen van het rijbewijs hebben ook recht op een vrijstelling.

Hoe kan ik mijn CODE 95 behalen?

EDUQ Opleidingen biedt verschillende CODE 95 cursussen aan. Met het volgen van deze cursussen kan je opleidingsuren laten registreren. Doe je een cursus bij EDUQ Opleidingen uit het CODE 95 aanbod? Dan regelen wij de registratie van uren bij het CCV voor je. Het brede aanbod voor CODE 95 cursussen van EDUQ Opleidingen bestaat uit: VCA Basis, VCA VOL, Heftruck, Hoogwerker, Het Nieuwe Rijden, EHBO/BHV voor chauffeurs, Veilig werken langs de weg & Digitale Tachograaf.

Ik wil meer!

Zit je na deze blog toch nog met vragen over deze of onze andere cursussen, of wil je extra informatie? Mail naar info@eduq.nl of bel met 020 244 1500, we vertellen je graag meer!

X