Veelgestelde vragen

Vraag & Antwoord

Hier vindt je de meest gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Schroom dan niet en neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Waarom moet ik voor Eduq Opleidingen kiezen?

Eduq Opleidingen is een klantgerichte organisatie. Wij vinden een plezierige sfeer belangrijk en hebben een hoge waardering en interesse voor en in onze klanten en cursisten. En geven in les in zeer kleine groepen waardoor de persoonlijke begeleiding zeer hoog is. Dit resulteert in een hoge slagingskans!

Wat is een VCA cursus?

In de VCA cursus leer je risicovolle werkzaamheden op veilige en gezonde wijze uit te voeren. De cursus wordt afgesloten met het VCA Examen. Als je dit succesvol aflegt, ontvang je je VCA Certificaat. Dit certificaat geeft aan dat jij weet hoe je de risico’s binnen je werkzaamheden minimaliseert, en je werk zo veilig mogelijk uitvoert, zonder het milieu in gevaar te brengen.

Wat kan je met een VCA?

VCA is bedoeld om werkzaamheden op veilige wijze uit te kunnen voeren. Risico’s worden daarbij geminimaliseerd. Op veel bouwplaatsen is het VCA Certificaat voor medewerkers verplicht.

Hoeveel kost een VCA examen?

 • De VCA Basis Cursus en Examen kost €185,-
 • De VCA VOL Cursus en Examen kost €195,-
 • Wil je alleen het examen afleggen dan kost dat €110,-

Hoe lang is een VCA diploma geldig?

Het VCA diploma heeft een geldigheid van 10 jaar. Na deze periode moet je opnieuw examen doen om weer een geldig VCA certificaat te ontvangen. De geldigheidsduur van je VCA diploma moet je zelf in de gaten houden. Eventueel kan je dit checken in het Centraal Diploma Register (CDR).

Waarom heb je een VCA diploma nodig?

Met het VCA diploma toon je aan dat je weet hoe je risicovolle werkzaamheden zo veilig, gezond en milieuvriendelijk mogelijk uitvoert. Dit alle om bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met het VCA certificaat voldoe je daarnaast in één klap aan veel regels die vanuit de Arbowet worden gesteld.

Wie heeft er VCA nodig?

In veel sectoren zoals de bouw- en techniekbranche is een VCA Certificering verplicht. Het gaat om werknemers die werken in een omgeving met verhoogde risico’s of werkzaamheden uitvoeren met risicovolle taken. Zonder het VCA certificaat kan je daar niet aan de slag.

Moet ik eerst VCA Basis doen voordat ik VCA Vol kan doen?

Nee, u kunt ook meteen VCA Vol doen.

Voor wie is VCA Vol?

VCA Vol is voor ZZP-ers en leidinggevenden.

Voor Wie is VCU VIL?

VCU VIL is voor intercedenten of te wel medewerkers die werkzaam zijn bij een uitzendbureau.

Kan ik ook een mondeling VCA Examen doen?

Voor basisveiligheid is het mogelijk voorleesexamen te doen d.m.v. een computer. Voor VCA Vol is dit niet mogelijk.

Kan ik ook allen een VCA Examen afleggen, zonder de cursus te volgen?

Ja dat kan ook, maar het volgen van een cursus wordt wel aangeraden, dit is een goede voorbereiding voor het examen.

Kan ik ook een VCA Examen doen in een andere taal doen?

 • Het Basis VCA Examen is standaard beschikbaar in 18 talen:
  Nederlands, Arabisch, Bulgaars, Engels, Duits, Frans, Grieks, Kroatisch, Pools, Portugees, Turks, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Russisch, Italiaans, Spaans en Litouws.
 • Daarnaast is er een mogelijkheid om een Basis VCA Examen in één van de volgende talen “aan te vragen”; Deens, Ests, Fins, Lets, Noors, Maltees, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds. Let op! Dit zijn examens die apart vertaald moeten worden en de kosten voor deze vertaling zullen worden doorbelast. Neem contact met ons op voor de meest recente tarieven.
 • Het VOL VCA Examen is uitsluitend beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.
 • Het VIL VCU examen is uitsluitend beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Waarom zijn de tarieven zo scherp?

 • Wij hebben geen hoge kantoorkosten.
 • Wij werken grotendeels met e-learning boeken.
 • Onze docenten zijn niet in dienst, maar op basis van ZZP functie.

Waarom moet ik eerste betalen voordat ik mijn boek krijg?

Helaas zijn er mensen die niet komen opdagen en dan zijn wij het boek kwijt.

Wanneer krijg ik mijn diploma en pasje?

 • Zodra u de cursus heeft afgerond, het examen goed heeft gemaakt en de cursus betaald is dan ontvangt u van ons direct uw certificaat en/of pasje.
 • Voor VCA geldt dat wij de certificaten en pasjes van het examenbureau krijgen en zijn daarvan afhankelijk. U heeft het diploma en pasje binnen 1,5 week na het examen.

Hoe hoog is het slagingspercentage?

Zeer hoog, doordat wij de groepen zeer klein houden is er een beter begeleiding.
En dit resulteert dan weer in een hoog slagingskans.
Uiteraard is dit ook afhankelijk van uw inzet en voorbereiding!

Ik ben mijn VCA-diploma kwijt. Wat kan ik nu doen?

Als u het VCA-diploma hebt behaald en de geldigheidsduur is nog niet voorbij, dan staan uw diplomagegevens geregistreerd in het VCA Centraal Diplomaregister.
Als uw diplomagegevens daarin staan, dan is dat het officiële bewijs dat u het VCA-diploma hebt behaald en dat dit geldig is. Het is niet noodzakelijk dat u een papieren VCA-diploma in uw bezit hebt. Het Centraal Diplomaregister is leidend. Een kopie van uw diploma mag meestal niet verstrekt worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het VCA-examencentrum dat uw examen heeft georganiseerd.

Ik ben mijn pasje kwijt. Wat kan ik nu doen?

Pasjes worden uitgegeven door sommige VCA-examencentra, de organisaties die VCA-examens organiseren. Deze verstrekken zij dan extra naast het officiële diploma en de registratie in het EduqCentraal Diploma Register. Als u uw pasje kwijt bent, kunt u voor informatie daarover contact op te nemen met het VCA-examencentrum dat uw examen heeft afgenomen.

Hoe kan ik beoordelen of een VCA-diploma geldig is?

Op een geldig VCA-diploma staat het VCA-logo.
Ook staat het geregistreerd in het VCA Centraal Diplomaregister. Dat kunt u controleren met het diplomanummer. De registratie in het Centraal Diploma Register is leidend. De kandidaat kan daarnaast van het examencentrum een diploma ontvangen. Een fysiek VCA-diploma en een VCA-pasje zijn niet verplicht. Als een examencentrum daarvoor kiest, dan moeten de gegevens overeenkomen met de gegevens zoals zij staan vermeld in het Centraal Diplomaregister.

Welke buitenlandse diploma’s zijn gelijkwaardig aan het Nederlandse VCA-diploma?

VCA-diploma’s uit België en sommige SCC-diploma’s uit Duitsland worden doorgaans door de opdrachtgevers in Nederland erkend. Voor diploma’s uit andere landen geldt dit niet. Duitse diploma’s moeten voldoen aan een aantal eisen om in Nederland erkend te kunnen worden.

Ik heb moeite met het lezen van de vragen in het examen. Is hier een oplossing voor?

Voor basisveiligheid is het mogelijk voorleesexamen te doen. Dit noemen ze een CBT voorleesexamen.
Dit is een VCA Examen via het beeldscherm van de computer, waarbij de meerkeuzevragen en antwoorden in een rustig tempo worden voorgelezen door de computer.
Door het gebruik van een hoofdtelefoon kan de kandidaat, volledig afgesloten van zijn omgeving de vragen, beantwoorden. Daarnaast kan de kandidaat zelf bepalen hoe vaak de vragen en antwoordmogelijkheden voorgelezen worden. Na het beantwoorden van alle vragen ontvangt u meteen de uitslag.
Voor VCA Vol en VIL VCU is dit niet mogelijk. Van leidinggevenden wordt een goede leesvaardigheid verwacht. Zij moeten ook veiligheidsinstructies goed kunnen lezen en begrijpen.

Wat leer je op een BHV cursus?

In een BHV cursus leer je zowel hoe je eerste hulp bij ongelukken verleent, als hoe je brand moet bestrijden en een ontruimen moet begeleiden. Daarnaast gaat de cursus in op de organisatorische taken die horen bij de rol van bedrijfshulpverlener.

Hoe lang duurt een BHV cursus?

De BHV cursus duurt 1 dag. Je start in de ochtend om 8.00 uur met het theoriegedeelte, na de lunch oefen je met het verlenen van eerste hulp en blussen van brand. De dag wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen.

Wat houdt een cursus BHV in?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening en leidt zogenaamde bedrijfshulpverleners op. Deze bhv’ers moeten er in geval van incidenten voor zorgen dat de juiste actie kan worden genomen. Ze kunnen op juiste manier eerste hulp verlenen bij ongelukken, weten hoe (kleine) branden geblust kunnen worden en zijn aanspreekpunt voor hulpdiensten.

Hoe duur is een BHV cursus?

Een BHV Cursus kost €185,-

Heb je al eerder een BHV cursus gevolgd? Dan volstaat de BHV Herhaal cursus, deze kost €165,-

Meer vragen?

Kunt u uw antwoord niet vinden op uw vragen, bel mij voor een persoolijk gesprek. Ik sta u graag te woord.

Zoeken

X