Veilig werken langs de weg, hoe doe je dat?

Van een BHV-cursus tot veilig rijden in een heftruck, én van omgaan met asbest tot veilig werken langs de weg; bij EDUQ Opleidingen leer je alles omtrent veiligheid. Maar wat houden onze cursussen eigenlijk allemaal in en wanneer heb je een diploma of certificaat nodig? In deze blog serie lichten wij elke keer een cursus uit ons aanbod toe. We vervolgen deze serie met wat tips over het veilig werken langs de weg.

Veilig werken langs de weg, hoe doe je dat eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? Waar zitten de gevaren en hoe zorg je ervoor dat het risico voor jezelf en voor je collega’s zo veel mogelijk verkleind wordt?

Wat zijn de risico’s?

Het werken langs een openbare weg is nooit zonder gevaren. Het verkeer kan op een behoorlijke snelheid voorbij komen rijden. Je kunt je wel voorstellen dat dit enorme risico’s met zich mee brengt. Het is nog geen jaar geleden dat een 22-jarige jongeman om het leven kwam nadat hij was aangereden op de A1 tijdens zijn werk als wegwerker. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er duidelijke afspraken gemaakt worden en de risico’s duidelijk in het achterhoofd gegrift staan, zowel bij werkgever als bij werknemer.

Hoe ga ik om met veiligheidsrisico’s als ik langs de weg werk?

In veel gevallen is het aan te raden om een Veiligheids- en Gezondheidsplan op te stellen. Hierin beschrijft de opdrachtgever hoe hoofd- en onderaannemer(s) samenwerken en welke veiligheidsmaatregelen er worden getroffen om de veiligheid van alle betrokkenen te garanderen.

Tijdens de risico-inventarisatie moet je altijd rekening houden met het werk wat er moet gebeuren en wat de omstandigheden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkeersdrukte en of er bijvoorbeeld zebrapaden of scholen in de buurt zijn. Hier kun je direct bepalen wat de drukste momenten met de hoogste risico’s zijn en op basis daarvan kun je besluiten om bijvoorbeeld op andere dagen of tijden aan het werk te gaan. Daarnaast mag je niet vergeten om omwonenden, politie en lokale media in te lichten over de werkzaamheden.

Zorg er te allen tijde voor dat je goed zichtbaar bent als je aan het werk bent langs de weg. Zo heb je wettelijk verplichte signaalkleding, waarin je voor al het overige verkeer goed zichtbaar bent. Deze signaalkleding moet aan verscheidene regels voldoen en moet altijd gesloten worden gedragen.

Hoe bereid ik mij voor om langs de weg te kunnen werken?

Allereerst is het belangrijk om een overzicht te hebben van al je benodigdheden, denk hierbij aan verkeersborden, afzettingen en benodigde materialen om een klus te klaren. Zorg er ook voor dat je van tevoren al je materialen en machines hebt gecheckt en dat alles op tijd aanwezig is bij de klus. Dit helpt onnodige ergernissen en oponthoud te voorkomen. Zorg daarnaast ook voor wat reserve gereedschappen en -onderdelen, zodat je kleine complicaties meteen zelf kunt verhelpen.

Check voordat je begint aan je werkdag, altijd of alle bebording en afzettingen nog aanwezig zijn en op de juiste manier zijn neergezet. Mocht dit niet het geval zijn of heb je bepaalde twijfels, bespreek dit dan altijd met je leidinggevende. Zo ben je samen verantwoordelijk voor elkaars veiligheid.

Meer leren over veilig werken langs de weg

Om er zeker van te zijn dat iedereen op de hoogte is van de regels, wetgeving en veiligheid omtrent het veilig werken langs de weg is het noodzaak dat elke werknemer de cursus Veilig werken langs de weg  heeft gevolgd en afgerond. EDUQ Opleidingen biedt deze cursus aan. Deze cursus is voor alle professionals die werken aan de uitvoering van en regelgeving over wegafzettingen. Ook voor werknemers in de bouw-CAO die aan de weg werken maar niet zelf de afzettingen plaatsen is deze cursus verplicht. Na de 1-daagse cursus ‘Veilig werken langs de weg’ van EDUQ Opleidingen ben je in staat om goede arbeidsomstandigheden realiseren, de verkeersveiligheid voor weggebruikers te bevorderen en filevorming en verkeershinder zo veel mogelijk te beperken.

Ik wil meer!

Zit je na deze blog toch nog met vragen over bijvoorbeeld de gevaren van veilig werken langs de weg, heb je andere ideeën of wil je nog wat extra informatie? Mail ons naar info@eduq.nl of bel met 020 244 1500 en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

X